Ini Sebabnya Ibu Perlu Ambil Asid Folik Lebih Awal!

by - January 17, 2019

Kita semua mahukan zuriat yang sempurna dan sihat, bukan? 

Ramai ibu yang tidak tahu tentang kepentingan asid folik. Sebenarnya kita perlu ambil asid folik semasa kita remaja lagi. Bukan wanita saja kena ambil asid folik bagi memastikan kesempurnaan zuriat kita. Lelaki juga kena ambil asid folik tau. Di sini saya akan kongsikan kepentingan asid folik untuk mengelak daripada berlakunya kecacatan pada zuriat kita.

Ini Sebabnya Ibu Perlu Ambil Asid Folik Lebih Awal!


Apa itu asid folik?

Asid folik merupakan vitamin dalam kumpulan B. Asid folik wujud secara semulajadi dalam kekacang, sayur, buah dan juga jus yis.

Kenapa lelaki dan perempuan kena ambil asid folik?

Asid folik inilah yang akan melindungi bayi kita dari kecacatan sistem saraf semasa dalam kandungan. Kecacatan sistem saraf ini dikenali juga sebagai tiub neural  seperti spina bifida.

Spina bifida ini berlaku bila pelindung yang sepatutnya meliputi saraf tunjang bayi tidak tertutup dengan sempurna.

Otak dan sistem saraf bayi terbentuk dan berkembang pada minggu ke 12 kehamilan. Oleh itu, sangat penting bagi ibu mengambil asid folik setiap hari pada waktu ini. Lebih baik jika suami isteri mengambil asid folik semasa waktu awal merancang untuk hamil, sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum isteri hamil.

Ini Sebabnya Ibu Perlu Ambil Asid Folik Lebih Awal!


Ini Sebabnya Ibu Perlu Ambil Asid Folik Lebih Awal!


Ibu yang sudah mempunyai anak dengan kecacatan tiub neural berisiko tinggi untuk dapat lagi seorang anak yang mempunyai kecacatan sama. Dalam kes ini, doktor akan bagi dos asid folik lebih kepada si ibu.

Kita tidak mahu benda-benda seperti ini berlaku kepada anak-anak kita. Seboleh-bolehnya kita ikhtiar untuk elak benda-benda macam ni. Oleh itu, suami dan isteri kena ambil asid folik untuk kesempurnaan zuriat sendiri. Amalkan B-Complex terbaik dan semulajadi untuk sumber asid folik anda.

B-Complex Shaklee merupakan B-Complex lengkap dengan 8 jenis Vitamin B termasuklah asid folik. Selain mengandungi asid folik yang mampu mencegah berlakunya kecacatan bayi dalam kandungan, B-Complex juga berfungsi untuk:
  • bantu melawan simptom dan punca tekanan serta kemurungan
  • mencegah penyakit anemia
  • membekalkan tenaga
  • menukarkan gula kepada tenaga
  • memelihara kulit, rambut, kuku dan otot yang sihat

Kita boleh mencegah kecacatan bayi dalam kandungan, mencegah anemia dan masalah kencing manis sepanjang kehamilan dengan hanya mengamalkan B-Complex yang cuma berharga RM58.75 sebotol ini. 😉

Ini Sebabnya Ibu Perlu Ambil Asid Folik Lebih Awal!

Bagaimana cara untuk dapatkan B-Complex Shaklee ini? 

1. Boleh hubungi saya di 012.889.5717
2. Klik link whatsapp ini www.wasap.my/60128895717/BComplex.Blog
3. Klik link esell ini untuk membuat pembelian menggunakan debit/credit card


Luv,
Brigett Rusx
Pengedar Shaklee No.1 Malaysia
Coordinator Shaklee Malaysia

You May Also Like

0 comments